top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFuture Industries

In één oogopslag: dashboarding


De meeste mensen zullen een dashboard kennen uit de auto: het geeft essentiële informatie weer, zoals snelheid, route en tank-/batterijstatus, die je nodig hebt om tijdens het rijden de beste keuzes te maken. Binnen een bedrijf geldt dit net zo: wanneer je bepaalde cruciale informatie over je bedrijf in één overzicht kunt zien, helpt dat je bij het maken van plannen en het uitvoeren van je strategie.


 Een goed ontworpen dashboard geeft op een eenvoudige en duidelijke manier de status van een activiteit, proces of businessweer. Bij een dashboard draait het om situational awareness. In het Nederlands betekent dit het ontvangen en interpreteren van actuele informatie, zodat een juist besluit kan worden genomen. Wat handig is aan de huidige intelligente dashboardsoftware, is dat ook waarschuwingen kunnen worden gegeven voordat een situatie zich voordoet. Dit geeft de medewerker de tijd om problemen te voorkomen.


Het is van belang dat dashboards alleen informatie tonen aan mensen die werkzaam zijn in processen die daadwerkelijk van belang zijn. Met andere woorden, geef enkel actuele informatie weer die relevant is voor de betrokkenen in deze processen, informatie waarmee zij iets mee kunnen en mogen doen. Het doel is om in één oogopslag te begrijpen waar je staat, zowel wat betreft informatie als interpretatie, waarbij overbodige informatie wordt weggelaten. Elk proces of activiteit heeft een eigen dashboard, soms is deze gepersonaliseerd tot op de persoon.


Drie redenen waarom elk bedrijf aan de slag zou moeten gaan met dashboarding:

  1. Eenvoudig realtime geautomatiseerd je data integreren en interpreteren.

  2. Weten waar je staat is de basis voor procesoptimalisatie.

  3. Geeft focus op de indicatoren die er echt toe doen.


Aan de slag met dashboarding?

Future Industries kan je hierbij helpen. Wij kijken verder dan alleen het opzetten en bouwen van dashboards. Met een bedrijfskundige kijk op de processen ondersteunen we bij het (samen) bepalen van wat werkelijk belangrijke indicatoren zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering en het vormgeven van de toekomstrichting. We streven naar goal alignment tussen het doel van de organisatie en de onderliggende processen. Daarnaast bieden we technische expertise voor het inrichten van de benodigde data-architectuur, essentieel voor data-integratie en het visueel weergeven van de cruciale indicatoren. Bovendien ondersteunen we bij het concretiseren van richting en plannen op basis van de waardevolle informatie die uit de dashboards voortkomt.


Wilt u bespreken welke mogelijkheden dashboarding kan betekenen voor uw bedrijf? Neem gerust contact met ons op!



18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page