top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFuture Industries

Het belang van digitaliseren

Op dit moment bevinden we ons in de vierde industriële revolutie, ook wel Industry 4.0 of Smart Industry genoemd. Ontwikkelingen als Internet of Things (IoT), blockchain, Big Data, 5G en kunstmatige intelligentie zijn de industrie én maatschappij als geheel, blijvend aan het veranderen. Bij Industrie 4.0 ligt de focus op connectiviteit en autonomie.


Digitaliseren betekent in de huidige tijdsgeest meer dan alleen het omzetten van analoge informatie naar digitale vorm. Tegenwoordig maakt technologie het mogelijk om de interpretatie, waardebepaling en reactie op één van deze informatie te digitaliseren en automatiseren. Deze steeds verder gaande technologische ontwikkelingen evolueren in hoog tempo en roepen nieuwe sociale, ethische, ecologische en cybersecurity vraagstukken op. Voor bedrijven is het cruciaal om een visie te ontwikkelen op digitaliseren om daarmee een duurzaam concurrentievoordeel te behalen en relevantie te behouden. Het businessmodel dat daaruit voortvloeit moet flexibel zijn en voortdurend reageren op en meebewegen met de ontwikkelingen en vraagstukken uit de markt. Op deze wijze wordt digitale transformatie onderdeel van de bedrijfsstrategie.


Digitalisering kan alleen waarde toevoegen wanneer er binnen de organisatie de juiste mindset is. Dit vergaar je alleen wanneer je de mensen binnen de organisatie meeneemt in de ontwikkelingen. Door informatie te verschaffen en antwoord te geven op vragen die leven bij medewerkers kan er een stuk angst die bij verandering komt kijken, worden weggenomen. Daarnaast is het van belang om niet alleen producten en werkwijzen te ontwikkelen, maar vooral de mensen binnen de organisatie. Door medewerkers op te leiden of om te scholen zorg je ervoor dat er geen gat ontstaat tussen de kennis en kunde van de medewerkers en de behoefte van de veranderende organisatie.


Binnen elke organisatie zijn waarde toevoegende stappen te zetten op het gebied van digitalisering. Of het nu gaat om het verhogen van de klantvriendelijkheid, de kwaliteit, het werkgeluk, de rendabiliteit of verduurzaming, digitalisering biedt kansen voor iedere ondernemer.


Niet nadenken over digitalisering is voor veel bedrijven geen optie, stilstand betekent uiteindelijk afbreuk aan het bestaansrecht van de organisatie.


Wilt u bespreken welke mogelijkheden digitalisering kan bieden voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op!


44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarai


bottom of page